Tag Archive | homestay di jepang

Hauru Anak Metal (^.^)

Hari minggu kemarin tepatnya tanggal 16 Oktober 2011 saya berkunjung kerumah ex homestay family saya di Jepang tahun lalu. Cuaca di pagi hari sungguh kacau. Hujan cukup lebat dan angin kencang membuat saya agak malas pergi saat itu. Terlebih karena hari itu adalah hari minggu, tidak ada bus sekolah yang beroperasi, rasa malas semakin menjadi-jadi karena mau tidak mau saya harus naik sepeda untuk pergi ke stasiun terdekat. Sempat terbersit pikiran untuk membatalkan janji, tetapi karena sebelumnya saya pernah membatalkan janji untuk bertemu, jadi sangat tidak mungkin saya membatalkan lagi rencana ketemu saat itu dengan alasan angin topan. >.<

Akhirnya saya pun berdoa agar cuaca sedikit membaik. Tuhan pun mengabulkan dan pada saat itu kira-kira jam 8.15 saya pun berangkat menggunakan sepeda untuk pergi ke stasiun dekat kampus. Walau hujan sudah berhenti, tapi awan masih mendung dan angin bertiup sangat kencang. Kebetulan angin saat itu berlawanan arah dengan tujuan saya, sehingga untuk mengayuh sepeda sangat berat dan susah sekali rasanya. Apalagi jika ada tanjakan naik, wah terpaksa saya harus turun dari sepeda karena tidak kuat untuk mengayuh sepeda. >.<

Perjalanan cukup lancar walau terasa agak berat. Saya pun akhirnya sampai di stasiun Chiba New Town Chuo yang lokasinya dekat kampus Tokyo Denki University. Untuk pertama kalinya saya pun menitipkan sepeda ditempat umum, untungnya ada orang yang juga menitipkan sepedanya, jadi saya hanya mengikuti saja apa yang ia lakukan waktu menitipkan sepeda. Dan yang patut di syukuri parkir atau tempat penitipan sepedanya tidak harus bayar (^.^)

Oke saatnya membeli karcis untuk menuju stasiun Shiroi yaitu stasiun terdekat dengan rumah keluarga ex homestay family saya. Setibanya di Shiroi, saya pun harus berjalan kira-kira 15-20 menit  untuk menuju rumah homestay family saya. Karena saya agak sedikit kepagian, maka saya pun membeli sarapan dulu di naritaya di dekat rumah ex homestay family saya.

Tepat hampir jam 10, saya pun menekan bel pintu rumah ex homestay family saya. PING PONG. Kemudia terdengar suara radio kecil yang merupakan suara bapak ex homestay family saya yang menanyakan ada perlu apa. Saya pun berkata “Otosan, its me Ivan” yang artinya “Ayah, ini saya Ivan”.

Begitu pintu dibuka jeng jeng… mereka semua kelihatan kaget saya berkunjung. Saya memberi salam dalam bahasa Jepang ala kadarnya. (^.^) Pada saat itu Hauru menangis, entah sudah nangis duluan atau tepat saya datang ia baru menangis. Hauru yang saat itu sudah semakin besar tampak lucu dengan model rambutnya sekarang. Berikut foto Hauru terbaru.

Mungkin kemarin ada pembaca yang melihat status saya di twitter atau facebook tentang Hauru si anak metal. Bisa dilihat potongan rambut Hauru yang sekarang agak gondrong, itulah mengapa saya menyebutnya anak metal. Hahahahahaa <– *garing ya…. =.=”

Saya memberikan oleh-oleh yang saya bawa dari Indonesia. Saya bawa abon, kopi, dan baju batik untuk Hauru. Ternyata bajunya masih kegedean aja. Hahaha >.<

Obrolan panjang pun terjadi, mulai dari kenapa saya kembali ke Jepang, tinggal dimana sekarang, dan pertanyaan lain yang cukup banyak diajukan kepada saya.

Selain mengobrol, kami pun bermain bersama Hauru. Dan saya memperhatikan si ibu kok perutnya gendut ya…?! Jangan-jangan??!!! Dan benar, ternyata si ibu hamil lagi….. (^.^)v Ketika dikonfirmasi sudah berapa bulan, mereka berkata bahwa sekarang sudah 7 bulan. Waduh…. sebentar lagi dong. Dan saat 9 bulan berarti jatuh di bulan Desember. WADUH…. sekeluarga ulang tahunnya Desember semua. Yang saya ingat tahun lalu ultah Hauru 5 Desember, kemudian ultah ibunya seminggu kemudian dan seminggu kemudian bapaknya yang ultah. Weleh weleh…. Nampaknya disengaja ya ini. Hahahaha…. 😛

Menjelang waktu makan siang, semua berganti pakaian karena mereka hendak makan siang di Mc Donald. Buat yang belum tahu Mc Donald di Jepang seperti apa, baca posting saya tentang Mc Donald di Jepang tahun lalu ya. Pantas saja ibunya tidak menyiapkan makan siang saat itu. Padahal biasanya jam 11an sudah masak dan ribet di dapur. Saya pun memutuskan untuk ikut makan siang bersama dan sebelum pergi kami berfoto bersama.

Dulu ketika memesan makan di McDonald, orang tua homestay menemani saya untuk memesan. Tetapi sekarang saya sudah bisa memesan makanan sendiri. Walau sebenarnya agak takut. Hahaha…. Tapi Puji Tuhan saya bisa (^.^)v

Sekarang Hauru sudah dewasa dan sudah bisa makan sendiri. Coba lihat aksi Hauru makan berikut ini. Sayang saya tidak membuat videonya. Aksi makan Hauru bener-bener kocak deh. Hahaha….

Yak itulah sekilas mengenai kunjungan kerumah Hauru. Sekarang dia sudah bisa berjalan dan hampir bisa bicara. Dan sebentar lagi dia sudah jadi kakak. Semoga dia bisa jadi kakak yang baik untuk adiknya. AMIN….

Oke deh sampai jumpa di posting berikutnya ya. (^.^)

First meeting… First experience… First time stay in homestay… (2)

September  11th 2010 is the second day in my homestay family. But its feel like the first day I live here, because yesterday I come here on night so I just sleep. And now I must do all activities with my new family so its feel like the first day. In the morning I woke up at six o’clock  and I think all of family member here still sleep. So I wasting time alone in my bedroom.

Maybe about eight or nine o’clock we have breakfast time together. They serve me a bread with a salad and beef. I think it enough for me and maybe if I want to be honest the breakfast better than in my home in Indonesia. After breakfast Mr. Yamauchi show me how to use washing machine. And I try to wash my clothes alone.

After finish wash my clothes Mr. Yamauchi acompany me to looking around here. He tell me how to go to the station. He also show me the supermarket and the other important place. Before we back to my house Mr. Yamauchi bring me to game center. WOW!!! It’s really amazing because I can see all of anime in Japan there. We looking around for a while and then we back to our house.

In the afternoon my homestay family asked me to join with them to the shopping center. Before we go, they introduce my self to their neighbour and their neighbour looks very surprised know me here. Now we go to the shopping center together. I think its very far from my homestay family’s house, because we wasting too much time to go to the shopping center.

Lalaport is the name of the shopping center. I really surprised with the facility that serve in the shopping center. It’s very different with shopping center in Indonesia. I can’t express it, but maybe I can show the picture for all of you. In Lalaport we have lunch time together, I try to buy “Udon” special noodles from Japan. The taste is really nice, maybe I can buy it again later. After finish lunch we looking around together.

After looking around we leave Lalaport and go to Jusco mall. At that place we shop together and buy daily needs there. PHEW…. However I can’t express my feelings because the situation and all facilities in a public place its serve better than in Indonesia. I hope Indonesia can have situation likes in Japan.

In the night we have dinner together and do you know what they serve to me?? They serve “takoyaki.” WOW!!! It’s great!!! We make takoyaki together in the table and we enjoy it together!!! It’s really nice and I said “oishii” to them that mean delicious meal.

Okay, thats my new life in my new home. I don’t know how to express my feelings but I hope I can live here for four month happily. Because sometimes I feel shy and afraid to become my self. But I know God will bless me anytime… anywhere…

Best regard

Ivan

First meeting… First experience… First time stay in homestay…

Well… Now I want to share my life in Japan with English language. Not want to to be arrogant, but now I must practice my English. Because in Japan, English become the one language that I can use. So I must fluent in English and start to learn Japanese language. Maybe I will leave Indonesian language for a while when I was in Japan. I know my grammar not good at all, but I just try to practice my English. Hope all of you can understand if I do some mistaken because my grammar not good at all.

September  10th 2010 is the first time for me to meet my homestay family. I meet them on welcoming party that held by Tokyo Denki University.  I’m really confused and can’t express my feelings on that time. I already predict who is my homestay family because they already send their photo before. And I feel very nervous because since today I will stay with them and leave my friend from Indonesia. I also afraid if I can’t communicate with my homestay family later. And now I must stand alone because my town is different with my friend from Indonesia. I live in Shiroi-shi with Yamauchi-san and my friend live in Inzai-shi with Baba-san. How far between Shiroi and Inzai?? If I can explain, I must use train from Shiroi station to Chiba New Town Chuo station and the different is about two station between Shiroi station and Chiba New Town station. If I can express how far is it in Indonesian country, maybe I can say if my family in East Jakarta and my friend live in West Jakarta.

On the first meeting we have little conversation. But I am really happy I can speak English well and my homestay family also can understand what I said. I also can understand what they are talking about.

Welcoming party over and now I must leave my university and go to my homestay family house. About 20 minutes maybe by car, I come to my homestay family house. I’m really surprise with my homestay family’s house, because my homestay family’s house looks like my house but more clean and tidy inside.  It has two floor. On the first floor is for kitchen and living room. And on the second floor is for the bedroom. In my mind I will join my room with my homestay family room and sleep on the floor on futon. But my predict is wrong, they give me special room and I think it’s big enough likes my room in my home. And I can have my own privacy on my room, although I can’t close the door densely but its enough for me to have my own privacy. I also sleep on the spring bed not in floor on futon likes my imagine before.

Well the situation likes in my home. But the different maybe just in culture. I must follow all rules here and try to be polite person here. Really thanks to God already bless me until now. Hope I can live in Japan like feel at home.

Best regard

Ivan