Tag Archive | Tokyo Denki University

First Day on Campus Festival

9 Oktober 2010 adalah hari pertama dimulainya kampus festival di Tokyo Denki University. Pagi hari gue bangun lebih awal dan dengan semangat pengin datang ke kampus festival buat presentasi tentang Indonesia. Secara, presentasi itu adalah presentasi murni buatan gue begitupun video-video yang ditampilkan semuanya gue yang mengerjakan. Tanpa ada campur tangan dari Natanael sama sekali. Kalau pun dia bantu itupun paling cuma 10 persen doang, dan yang dia bantu adalah pencarian konten dari presentasinya. Konten yang harus dicari itupun atas instruksi dari gue. Meskipun dia berinisiatif mencari konten lebih banyak justru membuat konten tambahan yang dia cari ga guna sama sekali alias ga kepake. Yang dipake yang yang gue minta doang, malah karena hasilnya kurang memuaskan gue sempet juga nyari konten lagi sendiri.

Karena presentasi itu mendapat pujian dari semua orang terutama dari para staff TDU yang selalu mendampingi para international student, hal itulah yang membuat gue sangat semangat datang pagi-pagi ke kampus festival. Sangat bangga rasanya karena hasil jeripayah selama ini yang hampir tiap hari tidur larut malam membuahkan hasil yang sempurna. Meskipun hari ini kondisi cuaca hujan deras, gue dengan semangat kekampus bahkan gue tiba setengah jam sebelum waktu dimulai. Tetapi karena takut belum ada yang datang akhirnya gue memutuskan untuk jalan-jalan dulu di supermarket beli makan buat nanti siang.

Setibanya dikampus akhirnya sedikit beres-beres dan persiapan buat semuanya. Sebelum acara dimulai pun sempet harus keliling dulu buat pasang poster karena poster dari Indonesia terlambat untuk dicetak.

Waktu yang ditentukan tiba. Beberapa orang mulai berdatangan. Well… apa yang gue bayangkan ternyata berlebihan. Apa yang dikatakan dan dijanjikan oleh para staff TDU pun agaknya juga berlebihan. Yang datang tidak terlalu banyak. Mungkin sekitar 20-30 orang. Itupun adalah para orang tua homestay family masing-masing murid. Berbeda sekali dengan yang dikatakan bahwa akan ada 100 orang lebih yang akan datang ke presentasi ini.

Well… show must go on. Berapapun penontonnya tetep harus berjalan. Presentasi pertama diawali dengan presentasi dari Amerika. Mereka membawakan presentasi tentang kampus mereka. Mereka juga bercerita tentang kecelakaan pesawat yang menewaskan seluruh tim rugby atau apa gue lupa nama olahraganya. Oke on time 15 menitan lebih kurang mereka presentasi.  Selesai sudah  presentasi pertama dibawakan.

Kemudian disusul dengan presentasi dari orang Finlandia yang membawakan informasi tentang Finlandia secara keseluruhan. Mulai dari negara, bahasa, perang, dan gelar-gelar yang diraih oleh negara tersebut. Buset sumpah deh… presentasinya lama gila. Jatahnya masing-masing negara 15 menit, tapi mereka presentasi udah hampir setengah jam sendiri. Akhirnya mereka sedikit diuber-uber sama staff TDU. Hingga akhirnya selesai sekitar 25 – 30 menit setelahnya.

Jeng …. jeng… tibalah saat Indonesia presentasi. Setelah matanya pada sepet liat presentasi bule, yang kalo gue bilang sedikit membosankan terlebih penyajiannya dengan menggunakkan bahasa Inggris yang bikin puyeng orang Jepang, kini saatnya Indonesia unjuk gigi. Gue yang ngerti bahasa Inggris aja bosen apalagi orang-orang Jepang yang kalo ngomong Inggris pada takut dan susah.   Beda nih ama presentasi orang Indonesia. Gue udah nyiapin nih presentasi jauh-jauh hari. Hampir 1 minggu belakangan ini deh gue heboh dan repot bikin nih presentasi. Karena gue mau presentasinya ada translate Inggris dan Jepang, dan karena gue juga ga ngerti bahasa Jepang, akhirnya harus dari jauh hari disiapin buat dikasih ke staff dari TDU untuk di translate dari Inggris ke Jepang. Mikirin yang mau di presentasiin juga ga gampang, sekitar 2 minggu lebih buat puter otak nyari tema apa yang mau dibahas nantinya. Berawal dari Bali, kemudian ganti jadi Borobudur, ganti lagi jadi tari Saman, ganti lagi jadi Bunaken, ganti lagi jadi wayang…. hingga akhirnya yang kita bahas adalah pulau Jawa. Dan judul presentasi yang gue buat adalah “Discover the treasure of Java” keren kan…. 😀

Presentasinya disajikan dalam 2 bahasa Inggris dan bahasa Jepang. Pertama-tama kita membahas Indonesia secara keseluruhan, mulai dari presiden, bendera hingga ibukota Indonesia yaitu Jakarta. Hingga kemudian kita masuk ke topik sesungguhnya yaitu Pulau Jawa. Yang dibahas dari Pulau Jawa adalah delman dan tari jaipong. Video yang disiapkan juga seputar itu. Diawali dengan video Delman dengan lagu backsound “Pada hari minggu kuturut ayah kekota…. naik delman istimewa….” begitu seterusnya. Dan video Jaipong yang ditampilkan adalah video rumingkang ketika di IMB (Indonesia Mencari Bakat) berkolaborasi dengan Didik Nini Towok.

Terakhir sebagai penutup, kita menampilkan Doraemon. Atas saran dari orang tua homestay family gue yang mana waktu itu gue tanya “Kira-kira apa yang membuat anak umur 5 – 15 tahun tertarik melihat presentasi kita?” Agak sedikit bingung jawabnya hingga akhirnya mereka menyarankan tampilkanlah anime Jepang yang populer di Indonesia. Dan gue memilih Doraemon. Dan pas banget juga kalo gue tuh bawa baju Doraemon. Alhasil pas presentasi secara khusus gue pake kostum berupa baju Doraemon. Kita menampilkan kalau Doraemon itu sangat terkenal di Indonesia dan diputar setiap hari minggu di RCTI. Terus kita puterin deh opening theme song lagu Doraemon dengan suara Indonesia…. 😀

Selesai presentasi kita kasih kuis berhadiah. Ada 3 pertanyaan mulai dari gampang ke susah. Pertama pertanyaannya adalah anime apa yang terkenal di Indonesia? “Doraemon” berebut deh pada jawab. Pertanyaan kedua pulau apa yang kita bahas tadi? “Pulau Jawa” dan pertanyaan terakhir apa ibukota Indonesia? “Jakarta”

Selesai sudah presentasi dan acara bagi-bagi hadiah. Sekarang waktunya main musik yang ga jelas. Well sumpah males gila gue main musik ga jelas. Udah gitu mana pemimpinnya aja ga dateng =.=” Duh udah males-malesan banget deh tapi show must go on dan semua main musik.

Selesai sudah sesi pertama dan kita istirahat. Gue makan sushi yang tadi pagi dibeli di supermarket. Abis istirahat sesi kedua dimulai. Atas request dari gue yang minta kalo urutan tampil diubah akhirnya Indonesia tampil pertama. Gile aje Indonesia paling belakang, kebagian getah ga enaknya pada bosen duluan padahal presentasinya paling bagus….

Well sesi kedua lebih sedikit yang dateng. Orang tua homestay family gue dateng dan satu lagi dateng orang tua murid yang lain. Yang jelas sesi kedua lebih sedikit dibanding sesi pertama. Mungkin cuma 8 orang yang dateng. Alhasil gue yang presentasi di depan orang tua homestay gue sendiri agak sedikit canggung waktu bawain presentasi.  Dan lagi ama staff TDU kita diburu-buru supaya cepet selesai. =.=” DISKRIMINASI nih orang bule dengan orang Indo.

Presentasi kedua orang Amrik dan presentasi ketiga orang Finland. Abis itu main musik dan acara kelar. Karena orang tua homestay family gue bilang kalo bakal sampe rumah jam 6 sore alhasil gue ga bisa langsung pulang dan musti keliling dulu hingga jam 6 tiba. Gue keliling liat festival kampus dari lantai atas ke lantai bawah. Karena ga ngerti juga bahasa Jepang akhirnya cuma muter-muter ga jelas dikampus. Lalu boring dan akhirnya ditengah hujan deras yang menerpa gue pergi ke mall deket kampus bareng Natanael. Disana keliling-keliling ga jelas juga dan ujungnya cuma beli fanta doang hahaha…….

Abis itu kita pergi ke tempat pachinko. Niatannya sih mau cari warnet disana tapi malah nemu pachinko. =.=” Karena hasilnya nihil akhirnya kita pulang kerumah masing-masing. Karena waktu masih menunjukkan setengah limaan akhirnya gue nunggu di stasiun.

Akhirnya gue memutuskan untuk balik. Dan sampe dirumah sekitar setengah 6. Jeng… jeng… mampus orang tua gue belom dateng. Alhasil gue jalan ke supermarket terdekat. Tapi Puji Tuhan, pas mau ke supermarket gue liat mobil ortu gue. Dan akhirnya gue jalan balik lagi deh kerumah.

Well pas makan malem gue tanya komentar ortu gue tentang presentasi gue dan mereka memuji kalau hasilnya sangat bagus. Mereka juga bilang video doraemonnya suaranya sama dengan doraemon versi Jepang sebelum diubah suaranya. Sama lah kayak di Indonesia, ada versi suara lama dan versi suara yang baru. Dan kata mereka suara doraemon ini sama seperti versi lama doraemon Jepang. HAH masak… hahahaha………..

Hari ini pun gue tidur lebih awal karena gue sangat kelelahan. Sekian hari pertama, ditunggu ya hari keduanya….

Visit TDU Kanda Campus in Tokyo

September  22th 2010 likes usual I have breakfast with bread and strawberry jam. After breakfast I try to wash my clothes because I don’t have enough socks for tomorrow. After finish wash my clothes and hanging them, I prepare to go to the campus. Today’s schedule is Japanese language course. My teacher is really kind because he always ask one by one of his student to speak Japanese. He try to make sure that somebody can spell and pronounciation corretly.

After finish class I go to media center. Today because I will go to Tokyo, I don’t bring my own laptop. So I use computer in the media center to connect to the internet. Beside that, this is the first time for me to use printer in media center. I can use it free and I print some document that are needed for international student affair.

After printing not long time stay in media center, I go to international student affair to give the document. After give the document, I change my clothes because I will meet president of Tokyo Denki University (TDU). I’m really confused when I must choose the best tie for my shirt for this special momment. Long time to choose and I decide my choice. And after finish change my clothes we go to the station to go to Tokyo.  Because its still summer when I walk to the station with the other international students, I feel very hot. My clothes wet because of my perspiration. That was not good…. L

We go to Tokyo with Tanaka – sensei and Isao – san. Long time in the train and wasting more than one hour to come to Tokyo. After we arrive that is amazing scene with big building. We walk together to visit TDU Kanda campus. We prepare everything and not long time we have meeting with president of Tokyo Denki University. All of us introduce ourselves. Some people use English and the other use Japanese language. Before the meeting over, TDU give all of the international student some souvenir. There is a very beatiful pen. Here is the picture…

After finish meeting and talk with the president of TDU, we have welcoming party together. TDU provide many kind of food and we can eat together. The amazing things happen is the welcoming party held in 17 th floor. So we can have amazing scene from the high place here. Here is some scene that I take the picture with my camera.

Before welcoming party start, TDU introduce Japanese college student that are study in Kanda Campus TDU. We also introduce ourselves to them. When we look some woman use yashmak, Natanael and me suspect that she is from Indonesia. But both of us wrong, she come from Malaysia. When we eat together we also have conversation with some of student. Especially with Malaysian. We talk with Malay language. Because Malay language almost same with Indonesian language we spend many time with her.

In the middle of party, there is a Japanese food called “Tsukimi” provide to us. I don’t really like the taste because the taste is plain. Maybe I must put “Tsukimi” into the sauce much than I do. Here is the photo of special food called “Tsukimi”

Well… we still want to enjoy the party. But we don’t have enough time. We must back to Chiba now. So we say “sayoonara” to all of them and go to the nearest station. We back alone because Tanaka – sensei must go to other side of the station. So we all together with Isao-san. He always guide us and he buy tickets for us. Isao-san not follow us back to Chiba, so when the train come we get into the train without Isao-san.

Wasting more than one and half hour in the train. And we arrive in “Shiroi station”, the nearest station from my homestay family. So I get off from the train with Finland student his name is Mikko. I think better if we get off here better than follow the other to get off in “Chiba New Town station”. When we want to go outside the station, I don’t know why we can’t use my ticket. In my mind, its okay if we can’t use the ticket that we already buy before, because it used for arrival in “Chiba New Town station” (2 next station after Shiroi). But why I can’t use my train card. I always used it when I go to the campus (between ‘Shiroi’ and’ Chiba New Town’). I think its same if you get off in “Chiba new town station” after that take another train to go to “Shiroi” and if you get off in Shiroi without go to “Chiba new town”. But why we can’t use our train pass. So we ask to the office worker there, and I don’t know why but he give us some money. That’s really great. I’m very lucky have it. Maybe because we getting of before the “Chiba new town” station so he give me some money. 😀

Okay its enough, until now I still thinking about how’s the gate of the station work. At home my dad already back home. Usually he always get home late. But I’m the late one today. Because yesterday I already tell will getting dinner in home, so I’m really full enough because I already eat much food when we have welcoming party. But the food already served to me, so for politeness I must take all of that food that already served for me. That’s corn, potato with meat, miso soup, sausages with salad, and fish. But I’m really full, because of that not all food I eat.  Maybe leave some tomato and cucumber because I’m not really like it.

Well…. I must prepare my condition for Tokyo trip day tomorrow. So after take a bath I go to sleep…

Oyasuminasai…….. 😀

Best regard

Ivan

Lost bike in Japan???!!!

Second day activities in Tokyo Denki University. In Japan have different culture with Indonesia. In Japan decide day by day in one week in three condition. First condition is Monday, Wednesday and Friday. In this condition all of the activities very busy and all of activities start earlier than the other condition. Second condition is Tuesday and Thursday. In this condition all activites start late than first condition. I don’t know exactly about this but my homestay family go to the office late than before. Because of that I conclude about that. And of course the third condition is Saturday and Sunday. Its free time and holiday time. Maybe this third condition same in every country. 😀

September  14th 2010 I have breakfast alone with bread and some yoghurt. After that I wash my clothes and prepare go to my campus. In campus I come earlier before the class start, because I want to access internet on the media center. First come, I think internet connection have some problem with it. But not long time I can have internet access freely. Time over and I must follow “software engineering” class with Prof. Shigo as the lecturer.

Class held with Japanese language but the slide of the presentation provide some English text to understanding. Because I just attend in class and I have no duty to follow the exam I just play with my computer on the classroom. Really thanks because in class we can open our notebook and I’m not getting bored.

After follow the class I have lunch time. Now I try “soba” for my lunch. I think all kind of noodles taste same in the whole world. The different just the dessert who accompany the noodles on it. And after lunch I go to media center again to get internet access. I think media center is the best place for meeting point. 😀

Time to go to follow another course. Now I learn about “Southeast Asian studies.” Because I come from Indonesia maybe I can proud with myself. Nothing interesting in this course that I can share with all of you.

Class over and I go to media center again to have contact with my family. I’m very happy because I can talk with my family via skype. That’s make my homesick better. 😀

Phew!!! after contact with my family, my friend from Indonesia get some problem. He lost his bicycle in campus. That bike owned by his homestay family. PHEW!!! WHAT A TROUBLE!!!   We talk to international student affair about it. We try to find the bike together but the bike already lost… So I think my friend should accountable for it. Because my friend from rich family I don’t really worry about it. Because new bike in Japan cost about 10,000 Yen. I think it’s okay for him. Well I really thanks to God because until now I’m not face anything problem. Just problem with communication but its okay… I already know about it!!! Hope I not face anything big problem until I back to Indonesia.

Well for the first time I tricked by Japanese people. Because of this problem international student affair said if they will accompany me and my friend to back to the homestay family. But in fact they just accompany my friend back to his homestay family, neither do I. So I must back home with train as a usual. I think its okay because the problem happen to my friend not to me.

When back home I’m not getting lost again. I used the right train and I can back home safely. Before back home I try to buy an ice-cream in a vending machine. This is the first time for me to use vending machine. I enjoy the ice cream very well. In Japan said “oishii” to say if some food are delicious. When back home the homestay family asked me to teach their child speak English when they prepare the meal for me. Not long time teach the child and I have dinner time. Today I eat chicken with salad and a beef. Beside that I also eat miso soup and octopus food. I don’t really likes octopus but it’s okay and I enjoy the meal. Enough for today and I hope I’m okay until back to Indonesia….

Best regard

Ivan